Australia – Lähtövalmistelut pitkälle automatkalle

Auto oli lastattu täyteen ja kaikki oli valmiina. Malttamattomuus ja innostus päällimmäisinä tunteina starttasimme Smellyn, rakkaan reissuautomme ja aloitimme matkamme Australian maanteitä pitkin kohti etelää. Viisi kuukautta työntekoa takana ja rahaa oli saatu sen verran säästöön, että oli aika lähteä tekemään sitä mitä Australiaan tultiin tekemäänkin, eli kiertelemään ja näkemään maata laidasta laitaan.

Olimme arkiintuneet jo sen verran Brisbaneen, että menojalkaa vipatti. Arki on kuitenkin arkea joka puolella maailmaa. Työ sitoo ja rahaa on säästettävä. Olisimmehan me voineet kerätä rahaa enemmän Suomessa tekemällä töitä vielä kauemmin, mutta kun mahdollisuus on tehdä töitä myös ulkomailla, niin mikään ei estänyt lähteä silloin, kuten ei nytkään.

Auto pakattuna, pestynä ja valmiina valloittamaan Australian tiet. Tätä lähemmäksi ei vapauden tunnetta voi päästä. Autossa on koko meidän omaisuus ja se liikkuu mukana. Moottori käyntiin ja kohti auringonnousua!

Australia autolla matkaillen ja alustavat suunnitelmat

Australia on ihmeellinen maa, joka on yllättänyt varmasti eniten luonnollaan ja eläimillään, jollaisia ei mistään muualta maailman kolkasta luonnonvaraisina löydy. Omissa ajatuksissamme silloin, kun olimme vielä Suomessa, näimme Australian kuivana ja kuumana maana täynnä loputtomia aavikoita ja jatkuvaa paahtavaa hellettä. Totuus oli kuitenkin aivan jotain muuta. Autralian koko itärannikko on täynnä viidakkoa ja vuoristoa, puita ja vehreitä laaksoja silminkantamattomiin.

Välimatkat hämäsivät, sillä kartalta katsottuna kuljettu matkamme näytti olemattomalta, mutta reittimme oli yli 3000 kilometriä suorinta tietä pitkin. Toki matkamme New South Walesin halki ei kulkenut suoraa tietä kohti etelää, vaan vietimme Brisbanen ja Sydneyn välillä useamman viikon ajellen välillä luonnonpuistoihin vuoristoon ja välillä taas ihastelemaan rannikon kauneutta pulahdellen viileään meriveteen aaltojen keskelle.

Ei mennä kuitenkaan vielä itse road trippiin, vaan katsastetaan, kuinka valmistauduimme siihen.

Maisemat matkanvarrelta olivat henkeäsalpaavan kauniita. Tätä lisää myöhemmin.

Varusteiden hankinta ja valinta

Seuraavassa kerromme seikkailuistamme ja vihdoin toteutuneesta unelmastamme matkata autolla Australiassa. Olimme viiden kuukauden aikana pikku hiljaa hankkineet kaiken tarvitsemamme autosta camping- varusteisiin.

Matka-auto

Reissuautona toimi Nissan Pathfinder vuosimallia 1999.  Sen hankimme todella edulliseen hintaan pienen väännön jälkeen, Ossihan tykkää vääntää hinnasta sekä ostaessa, että myytäessä. Täysin toimiva nelivetoauto ja juuri sopivan kokoinen meidän tarpeisiimme. Sillä pääsee ajamaan vaikeimmissakin olosuhteissa rantahiekalta vuoristoihin. Siinä mielessä maastoauto on mielestämme parempi kuin pakettiauto, että sillä pääsee joka paikkaan. Nimeksi annettiin Smelly, koska edellinen omistaja oli poltellut sisällä autossa ja hajun poistamiseen meni oma aikansa. Se siis oli käytännössä kuin neljällä pyörällä kulkeva tuhkakuppi, mutta me näimme siinä täyden potentiaalin Käytimme kaikki mahdolliset hajunsyöjät mitä markkinoilla oli saatavana ja putsasimme auton kauttaaltaan myös listojen ja paneelien alta.

Auto pesty ja puunattu ulkoapäin. Tämä oli ehdottomasti helpoin osa siistimisestä.
Etupenkkien alueen paneelit irroitettuamme saimme kaiken tuhkan ja hajunlähteen pois autosta. Penkit käsiteltiin hajunsyöjillä ja penkkipesulla. Uudet lattiamatot tekivät autosta raikkaan näköisen.
Takapenkin siivoaminen hoitui kuten etupenkkienkin, mutta oli hieman isompi töinen.
Takakontissa oli kankainen alusta, joka oli homeessa. Sen reivttyä pois haju poistui ja loppusilaus tapahtui vahvemmilla aineilla, imurilla ja kangasharjalla. Myös katto puhdistettiin.

Lopuksi Ossi rakensi näppäränä myös autoomme sängyn. Yksinkertaisen, mutta toimivan ratkaisun kahdesta vanerista ja poikkituesta syntyi liikuteltava kokonaisuus, jonka sai laitettua kasaan ajon ajaksi, näin ollen takapenkkejä ei tarvinnut poistaa.

Sängyn yksinkertaista runkoa testattiin osalla tavaroista ensin olohuoneessa mittojen mukaan, jonka jälkeen sängyn sai rakennettua autoon.
Teimme sängystä hieman korkeamman tilavuustestausten jälkeen, joten meille jäi ihan mukavasti tilaa nukkua.
Sängyn etummainen levy liuútettiin taaimmaisen levyn päälle liikkumisen ajaksi, jolloin saimme myös nostettua takapenkit istuma-asentoon eikä pelkoa ollut, että levyt olisivat tulleet niskaamme äkillisessä jarrutuksessa. Etummaista palaa piti paikoillaan vankka T-pala sekä etupenkkien paine takalevyä vasten.

Matka-auton varustelu

Kokonaisuudessa käytimme auton varusteluun useamman satasen mikä ei ollut kuitenkaan paljon. Meillä oli kuitenkin kaikki mitä välttämättä tarvitsimme. Koitimme kuvitella kaikki mahdolliset skenaariot tien päällä ja ratkaista ne ennen lähtöä. Tärkein ja kallein hankinta oli hyvä patja, jonka ostimme Brisbanesta camping-liikkeestä. Se on niin sanottu self inflated- eli itsestään täyttyvä patja (merkki Mannagum, Deluxe Offroad). Hyvään patjaan kannattaa panostaa ja tämä patja oli huomattavasti miellyttävämpi, kevyempi ja helpompi liikutella kuin täytettävät ilmapatjat. Ostimme lisäksi kaksi tyynyä ja lakanat, sekä muutaman viltin.

Tässä osa tavaroistamme. Patja, vesikanisteri, polttoainekanisteri, öljykanisteri, pöytä, tuolit, keitin, kylmälaatikko, kuminauhat, aurinkosuoja, rattilukko, käsisammutin ja kaikkein tärkein eli vartalolauta.

Ostimme myös käytettynä eräältä reissarilta Invertterin, jolla saamme näppärästi auton akkua käyttämällä ladattua läppärin ja matkakaiuttimen. Tähän tarkoitukseen olisi hyvä olla aurinkopaneelit, jotka lataisivat “huviakkua” ja jonka kautta sitten lataisi kaikkia sähköisiä laitteita.

Tärkeä tekninen laite tien päälle on hyppykäynnistin. Ostimme omamme Brisbanesta eräästä autotarvikeliikkeestä. Koskaan ei tiedä, milloin akku lakkaa toimimasta joko teknisen vian, laturin rikkoutumisen tai kuumuuden takia, joten se oli ehdoton olla mukana. Meidän jump starterissa eli hyppykäynnistimessä oli hyppykaapeleiden ja akun lisäksi usb-ulosotto liittimet, led-valo, 24-voltin ulosotto ja indikaattorit jännitteen määrästä.

Hyppykäynnistin eli jump starter on jokaisen automatkailijan ehdoton hankinta. toki hyppykaapelitkin toimivat, mutta mitäs jos siellä metsässä tai aavikolla ei olekaan ketään auttamassa.

Auton suojaukseen Ossi käytti heijastavaa suojamuovia, joka teipattiin auton takaikkunoihin niin, että auringonvalo ei päässyt porottamaan sisätiloihin ja pimensi mukavasti nukkumistilan. Me ostimme myös kaksi pressua, jotka viritämme auton taakse tuomaan suojaa auringolta ja sateelta. Auton katolle Ossi teki 10 millimetriä paksusta ja kestävästä vanerilevystä telineen, johon kiinnitettiin erinäisiä varusteita, kuten pöytä ja tuolit matkustamisen ajaksi “mustekaloilla” eli kumilenkeillä ja ympärille kiedottiin toinen pressu suojaksi.

Auton katolla oleva levy toimi hyvin roof rack:ina eli kattotelineenä. Useiden nippusiteiden voimalla se pysyi hyvin kiinni ja pöydät sekä tuolit kulkivat katolla viemästä tilaa sisätiloilta. Takakontin ikkunat suojasimme heijastemuovilla sisältäpäin, joten elintarvikkeet pysyivät hyvinä takakontissa.
Leirimme oli sekä ulkonäöltään että hinnaltaanki halpa, mutta sitäkin käytännöllisempi ja kevyt kuljettaa mukana. Olemmehan sentään oikeita budjettireissareita. Ei se ihminen paljoa tarvitse ollakseen onnellinen. Katon päällä olevan hopeisen muovipeitteen ansiosta auto pysyi hiukan viileämpänä heijastavan pinnan ja ilmaraon avustuksella. Takapeite piti meidät monesti kuivina, vaikka taivaalta tulikin välillä sankoittain vettä. Nukkuessa auton takaikkunan pystyi jättämään lisäksi auki, niin että moskiittoverkko oli takakontin välissä. Näin saimme myös ilmanvaihdon autoon.

Retkeily

Retkeilyyn luonnollisesti kuuluu myös pöytä ja tuolit. Retkeilypuolen tarjonta on Australiassa valtava ja valikoimaa löytyy puhallettavista retkisohvista aurinko lämmitteisiin suihkuihin. Hinnat ovat edullisia ja laatua löytyy laidasta laitaan. Ostimme myös pienen ja näppärän kaasukeittimen, jolla ruoanlaitto sujuu helposti, siihen ladattavat pienet kaasupullot kestävät yllättävän monet kokkauskerrat, tosin tuulisella ilmalla ruuan valmistus on haasteellista, sillä kaasun liekki sammuu helposti.

Leirikeittiömme oli hyvin yksinkertainen, mutta ei sitä enempää tarvitsekaan. Huono puoli näissä kaasutoimisissa keittimissä on, että kaasupullot loppuvat aikamoisen tiuhaan tahtiin, keittimen aktiivinen käyttö heikentää keittimen toimintaa jokaisen käyttökerran jälkeen ja tuuli on pahin vihollinen. Saimme kuitenkin aina tehtyä sen, mitä oli tarkoituskin…eli toimii.

Näppärä kaveri matkalla on myös kylmälaukku, jonka ostimme käytettynä Gumtree -sivuston kautta eräältä toiselta reissarilta. Gumtree on paikallinen osta-myy-vaihda-sivusto, josta löytyy kaikkea maan ja taivaan väliltä. Kylmälaukkuun kun ostimme jääpalapussin saimme pidettyä ruoat ja juomat viileänä parin päivän ajan. Yleisesti viiden kilon jääpalapussin hinta oli noin 4$ marketeissa. Välillä nimittäin pussipasta ja tonnikala alkoi tulla korvista, joten oli pakko saada kunnon ruokaa. Ostimme myös tarvittavia keittiövarusteita: kauhoja, pannuja, mukeja,lautasia ja säilytyspurkkeja elintarvikkeille.

Matkassa tärkein on vesikanisteri. Meillä oli yksi 10 litran kanisteri ja lisäksi käytettyjä kahden litran mehupulloja. Onneksi Australiassa on vesipisteitä melkein jokaisen puiston yhteydessä, joten vesipullot saa aina täytettyä ja tiskit tiskattua. Tiskaukseen riitti pelkkä ämpäri, harja ja pesuaine.

Ruoanvalmistuksen jälkeen oli tietenkin tiskaamisen vuoro. Käytimme monesti kertakäyttöastioita tiskivuoren minimoimiseksi, mutta pyrimme syömään pestävistä astioista , jotta emme olisi kuormittaneet niin paljon ympäristöä.

Lisäksi ostimme bensakanisterin, jonka koko oli 20 litraa. Välimatkat ovat pitkiä ja kannattaa olla tarkkana, että bensaa on tankissa riittävästi ja varakanisteri täytettynä, sillä kaikissa kylissä ei ole bensa-asemia. Varsinkin keskellä Australiaa, missä ei ole edes kyliä satojen kilometrien säteellä on bensan saanti todellakin kiven alla. Jos oikein syvälle maahan meinaa mennä, niin kanistereita on hyvä olla useampi.

Vaatteet kulkivat rinkoissa sängyn alla. Yleensä me siirsimme rinkat kuitenkin yön ajaksi etupenkeille, sillä sieltä oli helpompi kaivaa sitten puhdasta vaatetta uudelle päivälle. Vaatteiden pesu Australiassa on huoletonta, sillä jokaisesta pienestäkin kylästä löytyy polettipesuloita, joten ei tarvitse likaisissa tamineissa kulkea. Jos vaatteet tai pyyhkeet sattuvat olemaan kuitenkin kosteat, niin kuivaushan onnistuu hienosti auton ulkopuolelle rakennetulla kuivausnarulla. Suihkuja löytyy niin ikään jokaiselta surffiklubilta ja maauimalasta, joita riittää koko ranikon pituudelta.

Pyykit kuivuivat helposti kuminauhoista tai narusta kyhätystä kuivaustelineestä. Meillä oli leiriytyessä takapressu aina kiinni muutenkin kuminauhoilla lähimmissä puissa, joihin oli hyvä laittaa kosteita vaatteita kuivumaan.

Monet reissarit hankkivat myös teltan ja makuupussit, mutta meillä niitä ei tarvittu. Nukuimme hyvin autossa ja avasimme yöksi auton takaikkunan, jolloin ilma kiersi sisätiloissa. Eränetistä saimme ennen reissuun lähtöä mainion hyttysverkon, jonka kiinnitämme yöksi takakontin ja ikkunan päälle niin, että kaiken maailman pistiäiset ja hämähäkit pysyvät loitolla. Niitä Australiassa riittää! Kiitos Eränetin, että me saatiin kunnon yöunet.

Leiriytyminen oli yleensä leppoista homma ja monesti jäimme muutamaksikin yöksi paikoillemme, mikäli leiripaikalla se oli mahdollista. Pyrimme käyttämään pääasiassa ilmaisia leiripaikkoja, joita on valtavasti. Paika löysimme wikicamps-mobiilisovelluksen kautta. Löhöily eränetin antamassa riippumatossa kruunasi päivän kylmän raikkaan huurteisen ohella.

Näillä eväillä reissuun lähteminen oli helppoa ja mukavaa. Kaikki oli hyvässä järjestyksessä sängyn alla ja kaikki löytyi nopeasti sekä helposti, kun niitä tarvittiin. Enää puuttui vain kamera katolta, niinolimme valmiita lähtöön.

Tilaa ei ole liikaa, mutta meille aivan tarpeeksi. Autossa vain nukuimme, muuten olimme aina ulkona. Mitäs sitä muuta kuin luontotelevisiota katsomaan.
Dokumentoimme ajovideoita kamerallamme auton katolta, joita tullee myöhemmin lisää blogimme Vimeo-palvelun sivuille.

Tässä vaiheessa emme olleet enää pelkästään reppumatkailijoita, vaan automatkailijoita eli toisin sanottuna karavaanareita ilman karavaania…

Leirielämä on parasta elämää. Istuessa nuotion äärellä ja kuunnellessa ympäristössä kaikua yön ääniä ei ole parempaa. Meille tämä on viiden tähden yöpymistä.
Tästä se alkaa. Pitkään odotettu automatka!

 

Lähden maailmalle etsimään itseäni
syvältä itsestäni.

Kun sen löydän tuon sen sulle lahjaksi
ehkä ainiaaksi.

Ei ole oikein lähteä
mut on seurattava tähteä.

-Pelle Miljoona

 

Life Without Seasons

Life Without Seasons

Elämää ilman vuodenaikoja... Mitä se on? Auringon palvomista, uusien elämänkokemusten kokemista ja silmiä avartavaa matkustelua.