Bangkokin monet kokemattomat kokemukset

Bangkok on kaupunki, jonka kautta moni matkustaa maan upeisiin rantakohteisiin. Kaupungissa on kuitenkin paljon nähtävää ja kiertämiseen voi varata aivan hyvin ainakin viikon verran aikaa. Moneen kohteeseen pääsee paikallisilla kaupungin järjestämillä julkisen liikenteen tavoilla. Samalla saa aivan uudenlaisen kosketuksen Bangkokilaisten elämään. Jos budjetilla matkustaa, niin julkisen liikenteen palveluilla säästää, mutta säästö on tosin aika pieni, sillä taksilla kulkiessa rahaa ei myöskään kulu paljon, kun muistaa pyytää aina kuljettajalta laittaa mittarin päälle. Joskus kuljettaja ei ehkä suostu laittamaan taksamittaria päälle, joten silloin vain pitää ottaa toinen taksi. Joihinkin paikkoihin pääsee käyttämällä erilaisia julkisen liikenteen välineitä yhdistelemällä riippuen sijainnista. Esimerkiksi shoppailu kohteisiin MBK, Siam Center ja Siam Paragon sijaitsevat todella helppojen julkisten liikennyhteyksien varrella. Tuktukilla liikkuessa hinta on sovittava aina ensin ja määränpää on väännettävä rautalangasta, muuten voi käydä niin, että joudutkin aivan eri paikkaan ja hinta on yllättävä. Hyvänä esimerkkinä voidaan kertoa, että jos haluat esimerkiksi Chao Praya- joen varrelle paikallisten jokiveneiden laiturille, mutta pyydät tuktukia viemään vain jollekin jokiveneen laiturille, niin he saattavat viedä sinut yksityiselle laiturille, josta lähtee pelkästään hinnakkaat opastetut paikalliset pitkähäntäveneet kuljettajineen jokikierroksille ja se maksaa monenkymmenkertaisesti enemmän. Liikkuminen joella maksaa keskimäärin paikallisilla jokiveneillä vain noin 20 bahtia eli 50 centtiä per lärvi.

Suunnitelmissamme oli lähteä Bangkokista jatkamaan Myanmariin, joten ajankohtaiseksi tuli hakea viisumia Myanmariin. Ajattelimme ennen lähtöä, että päiviä olisi niin reilusti tuhlattavana, että emme hommanneet viisumia netistä, jossa se olisi maksanut 50$ per pärstä, vaan hankimme sen Bangkokista Myanmarin suurlähetystöstä, josta hankittaessa se maksoikin vaivaiset 800 bahtia eli 20€ per nenukki. Meillä ei ollut kiire, joten kolme päivän odotuksella hinta oli alempi. Kahden päivän odotuksella Myanmarin viisumin saa 1250 bahtilla ja yhden päivän odotuksella 1500 bahtilla. Teimmekin yhden hukkareissun suurlähetystöön, jolloin saimme vain haettua tarvittavat kaavakkeet viisumia varten, sillä menimme sinne iltapäivällä. Nekin kaavakkeet saimme kadun reunaan pysäköidystä valkisesta pakettiautosta. Homma toimii niin, että aamuisin kello 9-12 välisenä aikana jätetään hakemukset sisään ja kello 15.30 sekä 16.30 välisenä aikana valmiit viisumit jaetaan saatuja kuitteja vastaan kuitteihin merkatuilta luukuilta. Kaavakkeen lisäksi viisumia hakiessa tarvitaan kaksi passikuvaa ja kopio passista. Passikuvat kävimme ottamassa paikallisessa kuvaamossa ja yhden henkilön passikuvat maksoivat 200 bahtia eli noin viisi euroa. Myanmarin suurlähetystöön pääsee helposti BTS-junalla jääden Surasakin asemalla pois ja kävelemällä muutaman sadan metrin matkan. Viisumien hakemiseen tarkoitettu virasto on merkattu selkeästi rakennuksen ulkoseinämälle isolla tekstillä. Paikasta ei voi erehtyä.

Myanmarin suurlähetystöstä haettiin viisumit. Pikka on helposti löydettävissä ulkopuolella olevan tekstin perusteella.
Myanmarin suurlähetystöstä haettiin viisumit. Paikka on helposti löydettävissä seinässä olevan tekstin perusteella.

Bangkokissa on monia nähtävyyksiä, joista olemme käyneetkin jo aiemmin muutamat temppelit, Baiyoke Tower ja Khao San Road. Näistä kerroimmekin aiemmassa Bangkokia käsittelevässä tekstissä. Nyt kuitenkin kävimme muutamassa mielenkiintoisessa kohteessa. Nyt on ollut El Nino-ilmiö päällä ja paikallistenkin mielestä on jopa normaalia kuumempi.

Lumpini puisto on Bangkokin yksi suurimmista puistoista, jossa villit monitoriliskot vaeltelevat vapaina sekä paikalliset varikset liitelevät puulta toiselle. Puisto on alueella, joka on lähinnä urheiluun erikoistunut. Puiston välittömässä läheisyydessä on esimerkiksi Lumpini stadion, joka on yksi koko Thaimaan parhaista Muay Thai ottelupaikoista. Puisto on siis lähinnä tarkoitettu kuntoilijoille. Puistoa kiertää lenkkeilyrata ja siellä on myöskin kuntoiluvälineitä sekä venyttelypaikkoja ympäriinsä. Iltapäivisin puistossa järjestetään ryhmäliikuntaa, jonka musiikkia ei voi olla kuulematta, sillä sitä soitetaan tietenkin täysillä voimakkuuksilla. Meille puisto tarjosi mahtavan lekottelupaikan Myanmarin viisumin hakupäivän päätteeksi, kun olimme olleet muutaman tunnin istumassa virastossa. Lumpinipuiston löytää metrolla Silomin asemalta tai BTS:llä kulkiessa Sala Daengin asemalta.

Lumpini puiston lumoa.
Lumpini puiston lumoa.
Lumpini puiston iltarusko.
Lumpini puiston iltarusko.

Chinatowniin kannattaa mennä illalla. Katu on upea kaikkine valoineen ja silloin kadut ovat täynnä toinen toistaan herkullisempia ruokakojuja. Kadunpätkä on toki päivälläkin yksi Bangkokin liikedöinnyimistä ja myöskin silloin mielenkiintoinen paikka. On kuin olisi hetken aikaa käynyt vierailemassa oikeasti Kiinassa, sillä ruoka ja ilmapiiri eroaa Thaimaalaisesta päivärytmistä. Chinatowniin kannattaa ottaa taksi tai tuktuk, sillä niillä pääsee kaupungista helpoiten. Meidän yöpaikkamme sijaitsi Hua Lamphongin alueella, jossa sijaitsee myös toinen päärautatieasemistakin. Teimme eräs ilta pienen kävelyretken Chinatowniin, sillä sinne kävelee noin 15-20 minuuttia asemalta.

Mangosmoothiella Chinatownissa.
Mangosmoothiella Chinatownissa.

Bangkokissa on myöskin pieniä Intialaisia alueita, joista kävimme yhdellä todella pienellä. Netistä etsimällä löytää nämä alueet helposti kirjoittamalla googleen “little india bangkok“. Alue, jossa kävimme sijaitsee Hua Lamphongista katsottuna Chinatownin takana hiukan kauempana, joten menimme sinne taksilla. Alueella oli Intialaisia ruokia ja -tarvikkeita edullisesti. Tarjolla oli valtavasti kankaita, tuoksuja ja uskonnollisiin käyttötarkoituksiin käytettäviä tuotteita. Myöskin väestöstä näki, että Intiasta peräisin olevia ihmisiä asui sillä pienellä alueella enemmän, kuin ylipäätään muissa kaupunginosissa.

Kävimme eräänä erittäin kuumana päivänä myöskin Bangkokin eläintarhassa Dusit Zoossa. Lämpötila hipoi 45 astetta ja real feel oli kuin 55 astetta. Alue on valtava ja sen kiertämiseen voi varata helposti yhden päivän, että pystyy keskittymään kaikessa rauhassa eläimiin. Eläintarhassa on omat alueensa eri tyyppisille eläimille. Linnuille on oma saari, kissaeläimillä on varjoisat suuret alueet, terraarioeläimillä on sisätiloissa omat lajityypeillensä vaadittavat elinolosuhteet ja niin edelleen. Dusit Zoo on kaupungin eläintarha, jossa eläimillä on isot alueet käytettävänä ja sukupuuttoa uhkaavien eläinlajien kantoja pyritään kasvattamaan. Eläintarhassa on monia salametysästyksen takia orvoiksi jääneitä eläimiä, joille on pyritty antamaan terve alku elämälle. Muutama vuosi sitten eläintarhassa oli norsuesityksiäkin,  mutta nyt ne on lopetettu ja tilalle on saatu tanssivia Sambialaisia. Toivottavasti Sambialaisille on tarjottu sentään tilavat tilat. Lapsia on eläintarhassa paljon ja he oppivatkin eri eläimistä ja niiden suojelusta eläintarhan kautta.

Hippokaveri oli energisellä päällä. Moto Moto :D
Hippokaveri oli energisellä päällä. Moto Moto 😀
Krokotiili hengaili varjossa. Kuten kaikki muutkin. ;)
Krokotiili hengaili varjossa. Kuten kaikki muutkin. 😉
Mangusteilla oli loistavat olosuhteet elellä ja nämä kaverit olivatkin virkeitä. Timon bongattu, missä Bumba?
Mangusteilla oli loistavat olosuhteet elellä ja nämä kaverit olivatkin virkeitä. Timon bongattu, missä Bumba?

Thaimaan suurimmat markkinat järjestetään viikonloppuisin. Chatuchak-markkinoilla on yli 8000 myyntipaikkaa valtavalla alueella. Siellä myydään aivan kaikkea mitä vain voi kuvitella ja hinnat ovat aina neuvoteltavissa. Ostoksia saa tehtyä erittäinkin huokeaan hintaan, kunhan ei anna periksi tinkimisessä. Markkinoilla mydään kokonaisuudessaan yhdeksää erilaista tuotetta, joista jokaisella on omat alueensa. Markkinoilla myydään kasveja, antiikkia, lemmikkejä, tuoreita ruoka-aineita, ravintolaruokia, keramiikkaa, huonekaluja, vaatteita ja kirjoja. Markkinoiden lemmikkipuolelle ei kannata mennä, mikäli on herkkä, sillä monet eläimet ovat kuumissa olosuhteissa vailla vettä ja monet ovat jopa kituvan näköisiä. Toivottavasti kukaan länsimaalainen ei ainakaan ostaisi pelastusmielessä tuolta mitään, sillä ostamalla he tukevat eläinten myyntiä ja pentutehtailua. Markkinoilla heilahtaa helposti kaksikin päivää mikäli oikein hurjana jaksaa kierrellä. Kuumana päivänä markkinoilla olo on kuitenkin aikamoista suorittamista, joten vähän väliä on jäätävä levähtämään. Markkinoille pääsee helposti jääden pois metrolla Kamphaeng Phet asemalla ja BTS:llä Mo Chit asemalla.

Chatuchakin markkinahumussa. Oli kuuma... KUUMA
Chatuchakin markkinahumussa. Oli kuuma… KUUMA

Mae Klongin markkinat ovat hiukan erikoisemmat, sillä markkinat sijaitsevat junaradalla. Luit aivan oikein. Bangkokista noin kahden tunnin matkan päässä Samut Songkhramissa Mae Klongin rautatieaseman läheisyydessä ihmiset pitävät markkinoita junan kiskoilla ja junan tullessa he kiskovat teltta- ja myyntikojuviritelmänsä sivuun junan liikkumisen ajaksi, jonka jälkeen kojut löytävät taas paikkansa silmänräpsähdyksen nopeasti takaisin paikoilleen. Junia kulkee muutamia kertoja päivän aikana, joten liikenne ei pahemmin haittaa myyntiä. Markkinoita on pidetty jo monia monia vuosia. Ihmettelimme vain, että kukahan tämänkin on aloittanut joskus, sillä luulisi kaupungissa olevan kuitenkin riittävästi markkinatilaa. Mae Klongin markkinoille Bangkokista pääsee edullisimmin kulkemalla ensin Victory Monumentin asemalle BTS:llä ja siitä sitten lähes suoraan aseman alapuolelta lähtevältä minivan asemalta lähtevällä pakettiauto kyydityksellä. Kyyti maksoi ainoastaan 80 bahtia henkilöä kohden. Mae Klongista pääsee saman yhtiön minivanilla sitten takaisin Victory Monumentille.

Mae Klongin asemalla odottelemassa junaa. Myyjät olivat jo vetäneet kojunsa sivummalle valmistautuen junan tuloon.
Mae Klongin asemalla odottelemassa junaa. Myyjät olivat jo vetäneet kojunsa sivummalle valmistautuen junan tuloon.
Mae Klong markkinoilla junaraiteiden varrella oli myynnissä kaikenlaista vihanneksista tuoreisiin kaloihin, jotka oli yön aikana kalastettu.
Mae Klong markkinoilla junaraiteiden varrella oli myynnissä kaikenlaista vihanneksista tuoreisiin kaloihin, jotka oli yön aikana kalastettu.
Mae Klong rautatieaseman aikataulusta näkee milloin seuraava juna tulee. Olimme paikanpäällä klo 11:10 saapuvalla ja klo 11:30 lähtevällä junalla, jolloin näimme junan ohituksen kaksi kertaa.
Mae Klong rautatieaseman aikataulusta näkee milloin seuraava juna tulee. Olimme paikanpäällä klo 11.10 saapuvalla ja klo 11.30 lähtevällä junalla, jolloin näimme junan ohituksen kaksi kertaa.

Mae Klongin jälkeen menimme samalla katsastamaan Amphawan kelluvan torin, joka sijaitsee aivan pienen matkan päässä. Matka sinne maksoi Mae Klongin keskustasta 9 bahtia paikallisella songthaew lavataksilla. Lavataksi lähtee aivan keskustasta heti junaradan vierestä. Kannattaa kysyä paikallisilta tarkempi paikka. He kyllä auttavat parhaansa mukaan. Markkinat olivat lähinnä jokimarkkinat, jonka molemmin puolin on rakennettu laiturit kauppapaikoille ja kävelykäytävät. Lisäksi joella myydään ruokaa suoraan veneistä sekä tunnin veneajeluita 150 bahtin hintaan. Erikoisin liike joka löydettiin näiltä markkinoilta myi kaikkia mahdollisia olutmerkkejä pulloissa, mitä voi vaan kuvitellakaan. Ei olisi uskottu, että tuollaisia laatuoluita löytyy Thaimaan pienen kaupungin kelluvilta markkinoilta. Jos Mae klongille on menossa kannattaa nämäkin markkinat käydä katsastamassa samalla reissulla.

Amphawan kelluvat markkinat olivat täynnä tunnelmaa.
Amphawan kelluvat markkinat olivat täynnä tunnelmaa.
Amphawan kelluvilla markkinoilla on veneitä ristiin rastiin.
Amphawan kelluvilla markkinoilla on veneitä ristiin rastiin.
Amphawan markkinoilla maisteltiin veneessä valmistettua Pad Thaita ja katkarapuja. Oli muuten herkullista!
Amphawan markkinoilla maisteltiin veneessä valmistettua Pad Thaita ja katkarapuja. Oli muuten herkullista!

Viimeisenä, muttei vähäisimpänä kävimme vielä Wat Saket -temppelillä, joka nousee muutaman kymmenen metrin korkeuteen Bangkokin ylle ja sieltä on loistavat näkymät ympäri kaupunkia. Sisäänpääsymaksu on vain 20 baht ja halutessaan temppelille voi lahjoittaa lisää rahaa, kuten yleensä buddhalaisten temppeleissä on tapana. Temppeli on lyhyen taksimatkan päässä mistäpäin hyvänsä sinne meneekään. Temppeli on itsessään todella uniikki rauhoittumispaikka ja ylhäällä tuulenvire sekä kellojen kilkutus saa mielen rauhoittumaan.

Wat Saket temppeliä ympäröivä puutarha on täynnä kauniita yksityiskohtia.
Wat Saket temppeliä ympäröivä puutarha on täynnä kauniita yksityiskohtia.
Wat Saket temppelillä kavuttiin monta porrasta ja näkymät oli päätä huimaavat ylitse Bangkokin.
Wat Saket temppelillä kavuttiin monta porrasta ja näkymät oli päätä huimaavat ylitse Bangkokin.
Wat Saketin kultainen Pagoda.
Wat Saketin kultainen Pagoda.

Bangkok oli jälleen mahtava kaupunki ja antoi meille paljon. Näiden paikkojen lisäksi kävelimme kilometrejä kaupungilla sen eri osissa, kuljimme joella jokiveneellä ja kävimme katsomassa vanhoja tuttuja kulmia. Kommelluksia tapahtui, mutta aina niitä tapahtuukin, kun liikkuu paljon. Majoituimme Bangkokissa The Train Guesthousessa, joka alkuun tuntui aikamoiselta läävältä homeisine suihkuseinineen ja tyrmältä tuntuvalta huoneeltaan, mutta kaikkeen tottuu ja loppujen lopuksi siellä menikin oikein mukavasti tuo aika. Olimme kuitenkin päivät aina liikkeellä ja blogia kirjoittelimme majatalon aulassa, jossa oli myöskin jäähdytys. Majatalomme sijaitsi turvallisella Hua Lamphongin alueella. Alueella tosin tapahtui siellä ollessamme yksi tulipalo ja muutama tunti sieltä lähtiessämme rautatieasemalla räjähti ping pong- pommi, joka on ruudilla täytetty pingispallo. Räjähdyksessä loukkaantui kaksi henkilöä, mutta kyseisiä tapahtumia ei Thaimaassa yleisesti tapahdu, joten ei kannata pelätä. Tapasimme myöskin saksalaisparin, jotka olivat olleet neljä ja puoli kuukautta kiertelemässä ympäri Aasiaa. Saimme heiltä pieniä vinkkejä Myanmarista, jossa olemme nyt tätäkin kirjoitusta työstämässä. Ylipäätään ihmisten kanssa kannattaa reissuilla keskustella avoimesti ja omana itsenään. Muilta reissajilta saa kullan arvoisia vinkkejä, joita voi tarvita mahdollisesti seuraavaan paikkaan siirtyessä. Suomalainen ujo mentaliteetti kannattaa jättää Suomeen ja herätellä itsestään sitä supliikkia persoonaa, joka kuitenkin kaikissa meissä asuu, kun sitä oikein hakee.

Meidän kotoisa The Train Guesthouse ulkoapäin.
Meidän kotoisa The Train Guesthouse ulkoapäin.
Meidän huoneessa oli hiukan vankilamaista tunnelmaa :)
Meidän huoneessa oli hiukan vankilamaista tunnelmaa 🙂
Wat Saket temppelillä oli rauhoittava tunnelma, pääsi hetkeksi eroon kaupungin hälystä ja kiireestä.
Terveiset Bangkokista. Reissu jatkuu…

Seuraavaksi kirjoittelemmekin Myanmarin Yangonista, joka on aivan uusi maailma eikä mikään muu Kaakkois-Aasian maa ole millään tavalla läheskään samanlainen. Täysin uusia kokemuksia siis luvassa. Maa on kuin sekoitus eri kulttuureita ja turismi on todellakin uutta paikallisille.

Life Without Seasons

Life Without Seasons

Elämää ilman vuodenaikoja... Mitä se on? Auringon palvomista, uusien elämänkokemusten kokemista ja silmiä avartavaa matkustelua.