Ensimmäiset huomiot Australiaan saavuttuamme

Australia on kontrastien maa, josta löytää aina jotain uutta koettavaa ja tekee erilaisia havaintoja. Erilaisuuksia löytyy niin säästä, ihmisistä, luonnosta ja erilaisista käytännöistä, kuten toisinpäin toimivista valon katkaisimista. Ensikokemuksemme maasta käänsi odotukset päälaelleen monestakin suunnasta katsottuna. Kaikki mitä olimme kuulleet ja lukeneet olivat innostavaa ja mielenkiintoa nostattavaa, mutta kuitenkin kaikki tämä on vain pientä raapaisua. Paikka pitää kokea itse eikä kaikkea voi pukea sanoiksi. Tapahtumia ja kokemuksia tulee niin valtavasti päivittäin, ettei koko informaatio voi päätyä millään tasolla kirjoituksiin asti. Yritämme kuitenkin nostaa aiheista yleisimmät ja tarpeellisimmat.

Blogit ovat tätä nykyä täynnä ohjeita maahan saapumisesta ja yleisten asioiden hoitamisesta, kuten medicare-kortin, auton ja veronumeron hankkimisesta, joten me emme aio niihin pureutua sen enempää. Me kerromme vain omien kokemuksemme pohjalta asioista, joihin te lukijat voitte yhtyä. Laittakaa kommenttia tulemaan artikkelin alle, niin saadaan keskustelua aikaan ja kertokaa tietenkin omia kokemuksianne. Ei muuta kuin aiheisiin.

Tämä kaunis kapunkimaisema on meidän hyvältä ystäväpariskunnalta Brisbanesta. He asuvat unelmapaikalla kukkulan päällä.

Australian “Talvi” 😀

Australian talvi on todellakin viileä, etenkin öisin ja mehän saavuimme tietenkin aussien keskitalvella paikanpäälle. Meillä oli onneksi yhdet villasukat ja Varustelekan merinovillapaidat. Kuulimmekin kommenttia monet kerrat siitä, että eihän teillä voi olla kylmä tehän olette Suomesta. Emmehän me ole tottuneet palelemaan sisätiloissa, sillä Suomessa talot ovat eristetty ja rakennettu muutenkin niin tiiviisti, että kylmyys pysyy seinien ulkopuolella. Asuimmehan sentään aivan uudessa lähiötalossa, jossa oletimme eristystenkin olevan huipputasoa.

Queenslandissa näkee valtavasti ovat vanhoja puutaloja ja niitä kutsutaan nimellä ”Queenslander”, johtuen ranch-tyylisestä rakennustyylistä, jota alueella suosittiin 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alkupuolella. Asunnoissa saattaa tulla viileä, kun lämpötila tippuu yöllä +15:asteen tietämille ja ulko-ovien alla on vähintään sentin raot. Täällä ei rakennustekniikka ole lähellekkään niin hyvällä tasolla, kuin Suomessa ja paikallisille sitä on turha selitellä. He eivät voi ymmärtää miten kuumina kesäkuukausina eristetty asunto voisi pitää jopa kuumankin ilman ulkopuolella. Ei mene jakeluun. Paikallisittain riittää, että rakennuksessa on seinät ja katto. Ylimääräiset eristykset ja talotekniikka tuovat vain lisäkustannuksia rakennusvaiheessa, mitä Australiassa pyritään kaikin keinoin välttämään. Ne villasukat ovat kuitenkin paljon edullisempia.

Meidän ensimmäinen pidempi aikainen huone oli Brisbanen pohjoispuolella Everton Park-nimisessä lähiössä. Sieltä me vuokrasimme huoneen lapsettomalta pariskunnalta hintaan 225$/viikko. Huone oli mukava, mutta talvella erittäin kylmä.
Tästä talosta meillä oli vuokralla koko talon alakerran asunto, jossa oli makuuhuoneen lisäksi olohuone, keittokomero ja kylpyhuone. Tästä maksoimme 250$/viikko. Tämä talo on jo lähempänä niin sanottua “Queenslander”:ia.

Elintarvikekaupat

Jännä juttu oli huomata se, että Australiassa ei todellakaan tarvitse jonottaa kaupan kassalle, sillä jokaisessa suuremmassa marketissa on itsepalvelukassoja ja niitä käyttämällä ei koskaan pääse muodostumaan jonoja. Supernopeaa ja näppärää, kun muistelee monen metrin pituisia jonoja suomalaisissa marketeissa kassalle. Meidän lähtiessämme Suomesta siellä ei ollut vielä itsepalvelukassoja, mutta kuulemma nyt on ja yleistyy. HEJA Finnland! Jos menet tavalliselle palvelukassalle, myyjä pakkaa tuotteet noin kymmeneen eri muovikassiin. Upeaa palvelua! Ongelmana vain on, että he eivät yleensä laita kahta tuotetta enempää yhteen höpöhöpö-pussiin ja se vasta onkin hullunkurista. Muovikassit ovat niin surkeaa tekoa, että rikkoutuvat helposti. Toisaalta ne ovat Queenslandissä ilmaisia. Parempi ostaa kaksi isoa kangaskassia ja käyttää niitä kauppareissuilla, niin tekee palveluksen sekä luonnolle, että kaupoille.

Meitä kovasti varoiteltiin Australian hintatasosta, mutta yllätyimme monen tuotteet olevankin edullisempia kuin Suomessa ja samat elintarvikkeet ostettuamme maksamme Suomessa noin 80€ ja Australiassa 60AU$, mikä vastaa noin 42€. Ei tämä nyt niin kallista olekaan, kun kotimaahan vertaa.

Everton Park:n läheinen ostoskeskus sisälsi kaiken tarvittavan kaupoista pankkeihin ja postiin.

Palkat

Ilman muuta ravintolassa syönti on suhteessa saman hintaista kuin Suomessakin. Kala ja katkaravut on samaan tapaan arvokkaita ruokakaupassa ja julkinen liikenne on todella hintavaa. Siitä pääsemmekin palkkatasoon, joka on parempi kuin Suomessa. Matalapalkka-aloilla maksetaan Suomessa minimissään noin 11-12 euroa/tunti, täällä alhaisin palkka on 20 Australian dollaria/tunti ja se vastaa noin 14 euroa tunnissa. Tähän, kun ynnää elintarvikkeiden suhteellisen alemmat hinnat, niin päästään ostovoimaisempaan lopputulokseen. Australiassa ihmiset voivat yleisesti ottaen hyvin ja se näkyy. Hyvät palkat takaavat hyvän elintason ja ihmiset kuluttavat myöskin enemmän. Se näkyy myös asiakaspalvelutilanteissa, esimerkiksi pikaruokaravintolan on työntekijöitä huomattavasti enemmän, kuin Suomalaisessa vastaavassa ja kaikki tuntuu toimivan nopeasti. Australiassa siis palkat ovat suhteessa reilusti korkeampia, kuin hinta normaalista elintarvikekorista. Tämän mahdollistaa suuret markkinat maassa ja uskoaksemme jokaisella voi olla mahdollisuus päästä reilusti paremmille tienesteille, kunhan ammattitaitoa ja kielipäätä löytyy.

Kävimme muutaman kerran burgereillakin. 😛 Grill`d
Legendaarinen Brisbane Festival, jossa on tarjolla muun muassa elävää taidetta, oluita ja valonäytöksiä.

Ihmiset

Australialaisista harvoin kuulee mitään huonoa sanottavaa. He hymyilevät ja ovat puheliaita, se kaikki on vähän uutta Suomalaiselle. Muuten he ovat ihan niin kuin mekin. Länsimaalaiset elintavat Australiassa ovat jopa niin lähellä Suomea, ettei maahan saapuessa tule minkäänlaista kulttuurishokkia. Suurimpana erona olemme huomanneet sen, että siinä missä Suomalaiset ovat rehellisiä ja puhuvat asioista ehkä turhankin suoraan, Australiassa erinäisiä ristiriitoja vältellään viimeiseen asti ja vaikeista asioista ei puhuta suoraan vaan paetaan mieluummin paikalta. Tämä kuulostaa hyvältä, kun halutaan pitää rento ilmapiiri yllä, mutta huonona puolena voimme sanoa, että asiat jäävät hoitamatta. Monelta puuttuu tietynläinen suoraselkäisyys sanoa asiat suoraan. Kiillotettujen kuorien alla kytee kuitenkin jotain muuta ja sitä aussit eivät halua itsestään paljastaa vaan pitävät kulisseja pystyssä loppuun asti. He hymyilevät, ovat ystäviä ja mielin kielin, kunnes pääset ihon alle. Sitten vasta alat tuntea heitä. Meidän kokemuksemme australialaisista on ollut vaihteleva, olemme tavanneet huippu tyyppejä, sydämellisiä ihmisiä jotka ovat aina valmiita auttamaan ja sitten niitä toisia, jotka eivät syystä tai toisesta tykkää erilaisuudesta tai jopa ulkomaalaisista. Meitä on moneen junaan. Välillä on vain vähän ikäväkin suomalaista mustaa huumoria, sarkasmia ja ironiaa, jota täkäläiset eivät ymmärrä. Silti Aussit ovat mukavan auttavaista porukkaa ja he jaksavat aina hymyillä. No worries… Oletko ikinä kuullut sanontaa?

Viikonloppumarkkinoiden huumaa. Kaupunki täynnä ihmisiä ja elämää. Monella onkin tapana käydä Brisbanen keskustan markkinoilla viikonloppuisin. Sieltä löydät aarteita, voit ryyppästä kahvit ja kuunnella trubaduuria auringonpaisteessa. Kaisalla ei jalat tule kipeäksi, vaikka markkinat kestäisivätkin koko päivän. 😉

Välimatkat

Australia on valtava maa ja välimatkoja on vaikea ymmärtää, ennen kuin pääsee auton rattiin. Kukaan ei kävele mihinkään, eikä kyllä kannatakaan. Jalankulkijoilla ei ole etuoikeuksia ja monesti jalankulkuväylien puute saattaa asettaa vaarantilanteisiin. Busseilla ja lähijunilla pääsee hyvin kaupungeissa eri kaupunginosiin. Osa pyöräilee, mutta vain, jos se on harrastus ja pyörä on viimeisen päälle kunnollinen kilpapyörä. Järkevintä on ostaa auto, sillä se on ehdoton tapa kulkea kaikkialle ja mieluiten neliveto, jos haluaa kokea todellisia elämyksiä. Miten upeaa onkaan se tunne, kun pääset ensimmäistä kertaa ajelemaan kilometrien matkoja pitkiä hiekkarantoja tai se kun kokeilet villiä ”dirt road” -viidakkoreittiä metsän halki… Me ostimme “Smellyn”. V6-koneella olevan Nissan Pathfinderin, jossa mielikuvitus oli vain rajana. Uskollinen sotaratsumme, jota ei edes poikkipuut teillä hidastaneet. Palaamme siihen myöhemmin.

Tässä Kaisan kanssa poseeraa meidän “Smelly”. Haiseva, iäkäs, mutta edelleen terhakas. Kun auto on hyvin pidetty, niin se kyllä kulkee ja kulkee…
Katukuvaa matkan varrelta. Kaupungeissa saa olla tarkkana, vaikka liikenne onkin erittäin järjestelmällistä. Auto on hyvä olla, jotta paikkaan kuin paikkaan pääsee helposti ja nopeasti.
Välimatkat ovat maaseudulla ERITTÄIN pitkiä. Mukaan kannattaa ottaa varakanisteri kaiken varalta.
Brisbanesta ei tarvitse lähteä kauas löytääkseen paratiisia. Stradbroke Island on luonnonläheinen ja siellä voit kokeilla maasturiasi rantahietikolla. Eikö olisikin täydellistä? 😉

Luonto

Aivan uskomaton ja ehdottomasti ykkösjuttu on luonto ja eläimet. Rannat jatkuvat silminkantamattomiin, taivas hohkaa punaisuutta auringonlaskussa, puusto on trooppista vehreästä rusehtaviin väreihin ja eläinlajit täysin omanlaisiaan. Ei ole yhtäkään päivää, ettemmekö olisi ihmetelleet mitä eriskummallisempia otuksia. Vompatti kävi leirissämme kerran camping alueella ja valtava monitor lisko maisteli kielellään Kaisan varpaita. Possumeita yöllä tonkimassa roskiksia, kenguruita potkimassa ja nyrkkeilemässä toistensa kanssa. Rausku, joka käy uimarannalla rantavedessä syömässä kalanperkeitä ja pitkähäntäpäästäiskenguru, joka maistelee likaisia astioita. Snorklausreissulla törmäsimme riuttahaihin, jotka ovat pelottavasta ulkomuodostaan huolimatta ihmiselle vaarattomia. Käärmeitä ja hämähäkkejä riittää, harvoin tulee nähtyä niitä vaarallisimpia kuitenkaan. ”Huntsman”hämähäkki on tuttu näky autossa ja puukäärmeet limepuissa. Hämähäkit ovat todella omituisen näköisiä ja linnut vielä oudompia, niistä enemmän myöhemmin…

Vesiputoukset ovat upeita aina, kun vain sellaisen sattuu löytämään. Puhdasta, viileää vettä, luonto ja aurinko. Aijaijai!
Australian rannat ovat toistaan upeampia. Se joka matkustaa Australiaan vain nähdäkseen ihmismeren täyttämän kuuluisan Sydneyn Bondi Beachin, ei ole nähnyt mitään. Maa on täynnä upeita ja täysin tyhjiä toistaan kauniimpia ja uniikimpia paratiisirantoja. Ne pitää vaan löytää. 😉
Yksi Australian kansalliseläimistä löytyy ympäri maata. Se on kenguru. Näitä vekkuleita näet lähes aina omissa laumoissaan. Emme ole kuitenkaan saaneet tietoon, että mitä niiden päässä oikein liikkuu…
Paikallinen erikoislintu. Kookaburra. Lintu, joka syö käärmeitä alkupalaksi ja raakaa kananlihaa suoraan kädeltäsi. Lintu, jonka nauru muistuttaa lähinnä mielisairaalasta karanneiden hullujen hekotusta. Lintu, joka oli aina siellä, minne sitten mentiikin. Upea eläin. Kerrassaan.
Black Flying Fox eli Musta lentävä kettu on suuri hedelmälepakko, joka levittää yhdessä tuhansien ja tuhansien ystäviensä kanssa siipensä juuri auringon laskun aikaan ja lähtee metsästämään ruokaa. Trooppisilla alueilla näet joka ilta lepakoiden yölennon ja Brisbanessa se on taattu.

 

Working Holiday ja reppureissaaminen

Working holiday on hieno juttu ja Ausseissa on valtava kansainvälinen kirjo heitä jotka tulevat tänne pallon toiselta puolelta. Puhumme nyt nimittäin reppureissaajista. Itärannikko vilisee vuodenajasta riippumatta reissaajia ja eritoten Byron Bay, Gold Coast, Airlie Beach ja Cairns. Toisin kuin kuvittelimme, lähes millään alueella ei ole luvallista nukkua rannan välittömässä läheisyydessä, ei edes autossa. Kuvitelmissamme nousemme aamulla auringon säteisiin ja astumme rantahiekkaan meren aaltojen kuohutessa ympärillämme, toisin kävi. Vielä muutamia vuosia sitten se oli mahdollista löytää hyvä spotti, pysähtyä ja jäädä yöksi. Tällä hetkellä reissaajat ruuhkauttavat ilmaiset taukopaikat, jotta voivat levätä yön yli ja näiden alueiden etsiminen on välillä työn ja tuskan takana. Pääasiassa Australiassa on todella hyvin järjestettyjä ilmaisia leirintä- ja pysähdyspaikkoja. Jopa rantojen tuntumasta löytää niitä. Paikkojen löytämiseen suosittelemme lataamaan puhelimeen tätä asiaa ajavan sovelluksen. Olemmehan mekin tietysti osa heitä. Ulkomaalaisia päättömästi suhaavia pronssisia “backpackereitä”, joihin paikallisilla on jo osittain palanut päreet. Kyllä olemme huomanneet ne nenän vartta pähyilevät ja kieroon katsovat hienostoleidit, joiden takapihoille päräytämme likaisella ja hyi vanhalla nelivedolla, jossa on muutama sivuääni. Meille ainoa asia on vapaus. Vapaus liikkua ja nähdä joka päivä jotain uutta.

Tilaihme ja matkailun suurlähettiläät. Tämä ratkaisu riittää helposti kahden ihmisen reissuille.

 

Nämähän ovat vain meidän omia mielipiteitä, joista ei tarvitse sen koommin pahoittaa mieltä. Matkustaessa huomaa herkästi eroavaisuudet ja outoudet totuttuun ja opittuun, joten aistit ovat herkemmin hereillä. Me olemme tätä mieltä…

Uskomatonta, mutta totta. Puhelinkoppeja löydät jokaisesta kadunkulmasta. Ei hätää siis, jos akku loppuu tai puhelin sattuu rikkoutumaan. Ainoa ongelma saattaa olla, ettei puhelinluetteloa löytynyt kopista ja vanha kunnon puhelin päivyri ei kuljekkaan jokaisen jampan taskussa enää tänä päivänä.

Seuraavassa kerromme, miten meillä kului ensimmäiset kuukaudet Australiassa. Löysimmekö paikkamme Brisbanesta vai veikö tuulet jonnekin muualle.

Joka tapauksessa aurinkoiset terveiset.

 

Life Without Seasons

Life Without Seasons

Elämää ilman vuodenaikoja... Mitä se on? Auringon palvomista, uusien elämänkokemusten kokemista ja silmiä avartavaa matkustelua.