Kaikki alkaa Bangkokista

Huh ja huh! Ensimmäinen viikko lähdön jälkeen on takana ja sen olemme viettäneet aina yhtä ihanassa Bangkokissa. Kokemuksia on tullut taas lisää oikein urakalla, sillä olemme pyörineet ympäri kaupunkia aktiivisina kuin monitoriliskot Lumpini puiston lätäkössä. Tämä on meidän molempien neljäs reissu Thaimaahan ja näin ollen myöskin neljäs kunnollinen kerta Bangkokissa. Tosin aiemmat vierailukerrat ovat kestäneet ihan vain muutaman päivän kerrallaan, jolloin kaupunkiin ei ole aivan hirveästi tullut tutustuttua. Aiemmin kaupungista on tullut tutuiksi lähinnä vain Khao San Road, joka toimii jonkinlaisena reppureissareiden keskuspaikkana kaupungissa. Khao San Road on ollut aikoinaan erittäin boheemi ja edullinen ympäristö käydä latautumassa reissussa rähjäytymisen jälkeen, mutta nykyään se on monellakin tapaa pelkästään trendikäs alue, jossa hinnat hipovat pilviä ja taksi-, tuktuk-kuskit sekä kojujen myyjät yrittävät repiä turreilta eli turisteilta viimeisetkin pennoset käsistä. Tänä päivänä muualta Bangkokista kuten Hua Lamphongin alueelta, missä yöpaikkammekin sijaitsee on paljon huokeammat hinnat ja voi tuntea aidompaa kaupungin menoa. Khao San Roadin lisäksi aiemmin olemme kokeneet muun muassa ruuhkaisimmat turistitemppelit eli Grand Palace, Wat Pho ja Wat Arun sekä Baiyoke Tower näköalapaikkoineen. Upeita nähtävyyksiä nuokin, mutta tällä kertaa keskityimme meille uusiin paikkoihin.

Lumpinipuiston kauneus kauniina kesäpäivänä hipoo silmiä. Täydellinen paikka päiväpicnikille.
Lumpini puiston kauneus aurinkoisena kesäpäivänä hipoo silmiä. Täydellinen paikka päivä picnikille.

Hilton Helsinki Airport hotellista aamulla herättyämme päämme olivat, kuin painekattilassa lionneet. Olimme pamahtaneet sopivasti kipeiksi ennen edes maasta poistumista, mutta emme antaneet sen häiritä. Lento tukkoisena oli inhottavaa, mutta meni aivan hyvin. Meillä oli Norwegianin lennot Bangkokiin Arlandan välilaskun kautta. Oli muuten ensimmäinen ja viimeinen kerta, kun säästämme halpalentoyhtiön ruoka maksuissa, sillä pitkä 16 h matka-aika ei sisältänyt lentoyhtiöllä yhtään ateriaa. Ateriat olivat tosin korvattavissa aivan hyvin erinomaisilla lentoeväillä kentiltä ja Hiltonin reilulla aamiaisella. Suvarnabhumin lentokentälle laskeuduttuamme meitä oli vastassa rakkaat sukulaiset. Kaisan veli nimittäin asuu Thaimaassa ja hän oli vaimon kanssa vastassa eräässä lentokentän kahvilassa. Oli upeaa nähdä heidät pitkästä aikaa, sillä edellisestä kerrasta oli kulunut jo reilu vuosi. Kaisan veljen vaimon siskokin oli tullut perheineen moikkaamaan meitä ja saimmekin heiltä kyydin keskustaan, joten miten voisikaan matkamme paremmin paikan päällä alkaakaan. Auton kyydissä oli myöskin Durian hedelmä ja niille, jotka tietävät sen roskapussimaisen tuoksun ymmärtävät, että on aikas vahva tuo tuoksu. Hajun takia hedelmää ei anneta Bangkokissa ottaa mukaan takseihin, julkisiin liikennevälineisiin, julkisiin tiloihin eikä yöpaikkoihin. Perillä meille iski täydellinen kuumuudesta ja väsymyksestä johtunut shokki, sillä olimme aivan karusellilla päästä. Hyvänä esimerkkinä tästä on, kun jätimme aluksi vierasmajaamme osan tavaroista turvaan ja kävimme porukalla pyörähtämässä juna-asemalla, niin kaiken sen mukanamme olevan tavaramäärän keskellä luulimme jo kameran kadonneen, vaikka se olikin koko ajan Kaisan veljellä matkassa heidän lähdettyä käymään ostoksilla. Matkamme ensimmäinen aivojen romahdus ja hajoitus oli tapahtunut ja luulenpa ettei se jäänyt viimeiseksi.

Siamin alueella liikenne ei pysähdy koskaan.
Siamin alueella liikenne ei pysähdy koskaan.

Olemme siis kerenneet nähdä ja kokea viikon sisällä enemmän, kuin pitkiin pitkiin aikoihin aiemmin työelämässä eikä rahaa ole kuitenkaan kulunut kuin murto-osa verrattuna Suomeen. Tästä hyvänä esimerkkinä voisi sanoa, että yöpaikkamme The Train Guesthouse maksaa yöltä vain 8€, mikä on tosin tuulettimella varustetulla huoneella, joka on aikas tuskainen 38 asteen ulkolämpötilassa. Yöllä ulkolämpötila on sentään laskenut viileän 31 asteen paikkeille, jolloin tuulettimen sijoittaminen aivan jalkopäähän ja tehot maksimille on helpottanut yöunien saannissa. Aikamme eli puolitoista viikkoa hurahtikin ihan mukavasti tuossa erittäin keskinkertaisessa majatalossa, jossa ei ollut aamiaisista tai omista henkilökohtaisista saniteettitiloista tietoakaan. Elämän äänet kaikuivat seinien läpi aamuin sekä öin, vaikkakin aika vähän siellä mitään elämää olikaan. Lisäksi olemme syöneet katuravintoloista, joissa annos herkullista riisi-lihasettiä tai paikalliseen tapaan valmistettua currya maksaa vain pari euroa henkilöä kohden ja ruoka on poikkeuksetta tuorettakin tuoreempaa. Ainoa aina ruoan kanssa tarkistettava asia on, että se on kunnolla kypsennetty, kuorittu tai juuri avattu. Pahimmillaan vatsaan pesiytyy erittäin inhottava ja niljakas mahabakteeri tai parasiitti, jota ei saa pois ripuloimallakaan, vaan asian takia joutuu käymään tiputuksessa sekä lääkittävänä sairaalassa. Näillä lämpötiloilla kevytkin ruokamyrkytys on yhtä helvettiä, sillä silloin nestettä joutuu juomaan nykyisen litran tunnissa sijaan monta litraa tunnissa. Tämä siitä syystä, että ruokamyrlytyksen kourissa tavara tulee molemmista päistä ja varsinkin jos ei ole ilmastoitua huonetta nestettä tulee myöskin hikoiltua valtavasti. Monesti ketju- ja hotellien ravintoloissa, joissa ei käy paljon ihmisiä on myrkytyksen riski suurempi niiden ulkoisesta kliinisyydestä huolimatta. Ruoka voi seistä kaapeissa, jolloin niistä luonnollisesti lähtee paras terä. Olemme paikallisen simppelin katuroan puolestapuhujia, sillä kokemuksen pohjalta voi sanoa, että Aasiaan ei kannata lähteä etsimään sitä herkullista paistettua lohifilettä, joka Suomessa onkin turvallista. Kaikissa maissa on omat herkkunsa ja paikalliset osaavat tehdä ainoastaan ne kunnolla.

Bangkokin ruokatarjonta on monipuolista eikä kulinaristin tarvitse sitä paljoa etsiä.
Bangkokin ruokatarjonta on monipuolista eikä kulinaristin tarvitse sitä paljoa etsiä.
Iltaruskon aikaan Lumpinipuistosta kaupungin siluetti näyttää fantastiselta.
Iltaruskon aikaan Lumpinipuistosta kaupungin siluetti näyttää fantastiselta.

Viikon aikana kerkesimme kokemaan siis paljon, sillä moni mielenkiintoinen paikka on aivan julkisen liikenteen ulottuvilla. Kaupungin metro- ja BTS eli skytrainverkosto ovat tulleet todella tutuiksi ja kulkeminen niillä on paljon luontevampaa, kuin Suomessa. Lipun ostaminen on tehty erittäin helpoksi ja setelirahatkin saa vaihdettua kolikoihin paikan päällä. Bangkokissa on mahdollista ostaa myös matkustuskortti kyseisiin liikennevälineisiin, jotka toimivat raha latauksella, mutta hyvin suunniteltu ei ole viety aivan loppuun asti. Molempiin joutuu nimittäin hankkimaan omat erilliset matkakortit, joita ladata. Me olemme tällä etapilla tulleet hyvin toimeen lippuautomaattien kanssa, joten ei siitä ole minkäänlaista päänvaivaa ollutkaan. Toisinaan kohteisiin kannattaa kulkea taksilla, kuten Hua Lamphongilta MBK ostoskeskukselle, joka taksilla kuljettuna maksaa ainoastaan 50 bahtia, kun metron ja BTS yhdistelmällä hiukan enemmän. Sitä pidemmät matkat olemme kulkeneet kuitenkin kaupungin yleisillä kulkuneuvoilla, joihin lasketaan myös paikalliset lähibussit mukaan. Lähibussien linjat ovat vaikeampia havaita, mutta ostamalla paikan päältä prepaid sim-kortin ja siihen riittävästi nettiä, voi kännykällä käyttää Google Mapsin sovellusta, joka toimii aivan yhtä hyvin julkisten osalta, kuin Suomessakin ja näyttää myös paikallisbussien ehdotukset. Bussista on helppo hypätä määränpäässä pois, kun on seurannut puhelimen näytöltä matkaa. Meillä paikan päällä on ollut AIS-yhtiön liittymä, jota olemme jakaneet hotspot sovelluksella toisillemme. SIM kortti maksaa hurjat 50 baht ja 10 päivän 4G liittymä 180 baht. Ei paha, kun miettii, että yksi euro on pyöristettynä noin 40 baht.

Chinatownin illan valojen välkkeessä voi maistella kaikenlaisia herkullisia makuja.
Chinatownin illan valojen välkkeessä voi maistella kaikenlaisia herkullisia makuja.
Wat Saket temppeliltä näkee suuren osan Bangkokia monen kymmenen metrin korkeudelta.
Wat Saket temppeliltä näkee suuren osan Bangkokia monen kymmenen metrin korkeudelta.

Suosittelemme Bangkokia kaikille, sillä kaupunki on erittäin viihtyisä ja modernikin. Se kilpailee tänä päivänän Singaporen ja Hong Kongin kanssa parhaasta metropolista Kaakkois-Aasian alueella. Kaikki toimii ja kaupungista löytyy varmasti kaikille jotain mielenkiintoista koettavaa. Rällästäjille-, taiteenrakastajille-, shoppailijoille- ja kuturisteille löytyy kaikille omat alueensa. Ainoana nyrkkisääntönä kaupunkiin matkaavalle on mennä ja kokea asioita rohkeasti eikä mennä mukaan huijauksiin. Jos jotain tarvitsee tai haluaa kokea, kannattaa sitä etsiä maalaisjärjen avulla, mutta mikäli joku tulee ehdottelemaan liian hyvää ja halpaa, kannattaa siitä ajatuksesta luopua. Joka päivälle on omat tilanteensa tullut vastaan, kun turismia hyväksikäyttävät ”ukottajat” ovat yrittäneet saada turismista omansa. Lisäksi kuten me olemme kulkeneet jalan erittäin paljon, on kengät silloin tärkeässä osassa. Kaisalla hankautui varpaat varvastossuista ja kantapäät kengistä, jotka sitten tässä tukahduttavan kuumassa ja kosteassa ilmastossa tulehtuivat. Tämän jälkeen kävimme ostamassa Kaisalle sandaalit, jotka on tuettu varpaiden päältä. Nyt niillä bambuisilla sandaaleilla on tullut jo kymmeniä kilometrejä kaupunkikävelyä kuljettua. Pidempiä matkoja varten meillä onkin jalassa Varustelekasta saatavilla olevat Salomonin maiharit, jotka tuen lisäksi hengittävät ja antavat ilman liikkua. Oma pää edellä ja omana itsenä, niin ei tarvitse huolehtia. Bangkok on turvallinen kaupunki ”selvinpäin”.

Bangkokin ulkopuolelta Amphawanin kelluvalla marketilla löytää herkkujen lisäksi harvinaisempiakin tuontioluita.
Bangkokin ulkopuolelta Amphawanin kelluvalla marketilla löytää herkkujen lisäksi harvinaisempiakin tuontioluita.

Palaamisiin ja kuulemisiin… Tulemme keskittymään seuraavassa postauksessa paikkoihin, joita olemme kokeneet Bangkokissa ja sen lähiympäristöissä. One life… #onkuuma

Life Without Seasons

 

Päivityksen toinen osa löytyy TÄSTÄ

Life Without Seasons

Elämää ilman vuodenaikoja... Mitä se on? Auringon palvomista, uusien elämänkokemusten kokemista ja silmiä avartavaa matkustelua.

4 thoughts to “Kaikki alkaa Bangkokista”

  1. Juuri eilen Bangkokista palasin, oli kiva siis lukea tämä teksti juuri nyt :). Pidän kovasti, myös julkisesta liikenteestä, joka tätä nykyä on parempi ja myös helpommin ymmärrettävissä kuin ensimmäisellä reissullani vuosia sitten. Kyllä Bangkok nousi nyt yhdeksi suosikikseni suurkaupungeista. Oikein hauskaa matkan jatkoa, nauttikaa :)!

    1. Mukava kuulla Teea! Bangkok on tosiaan aikamoinen metropoli nykyään. Siellä on kyllä kaikille jotain, kuten luksusta havittelevalle huippuravintoloita sekä hotelleja ja yksinkertaiseen tyytyville yksinkertaisuutta. Tänään vaihdoimmekin jo maata, mutta tästä paikasta tulemme kirjoittamaan lisää myöhemmin, kunhan saamme tuosta Bangkokin vierailusta vielä puristettua pikku lisäpostauksen. ?

  2. Kuulostaa siltä, että reissu on alkanut ihan hyvin pikku vastoinkäymisistä huolimatta 🙂 Milloinkohan sitä pääsis takaisin Thaimaahan. Miulla on ikävä tropiikkia ja sitä kosteaa ja kuumaa ilmaa! Bangkokkikin on vielä aika vieras paikka just sitä Khao Sania lukuunottamatta. Thaimaalainen ruoka on kyllä parasta. Rakastan myös duriania, onneksi sitä saa myös täältä Ausseista.

    1. Reissu on alkanut loistavasti ja paljon on tullut koettua ja nähtyä. Ollaan jokainen päivä haettu oppia kaupungilta ja paljon on myöskin opittu. 😉 Tällä hetkellä ilma on ollut todella tukahduttavan kuumaa. Kuuma, kostea ja korkea ilmanpaine ovat suomalaiselle hiukan haastava yhdistelmä, mutta tätä ollaan haettu ja siitä nautitaan. Heti ulos mentäessä muutaman askeleen jälkeen huomaa, että kainalot valuvat jo kilimanjaron lailla, mutta siihen yllättäen tottuu. Kyllä tätä tropiikkia aina tulee kuitenkin ikävä. Kirjoittelemme vielä seuraavaksi julkaistavassa postauksessa Bangkokissa kierretyistä kohteista, joita kerkesimme 1,5 viikossa kiertää. Niitä kertyikin ihan mukavasti. 🙂

Comments are closed.